Климатици и соларни системи за вашия комфорт
  • Телефон: +359 888097704, +359 2975 03 10,+359 2975 03 11
    Адрес: бул. "Проф. Цветан Лазаров" № 50, офис №2-3
    Град: София
    Skype: kibklimaltd

Защо отоплението с климатик е удобно и изгодно?

Пон., 05/14/2012 - 11:14

Преди всичко климатикът дава уникалната възможност да изпитате чувство на уют и комфорт, без да се притеснявате за сметките. Използването на климатика е удобно поради редица причини, а преди всичко когато става въпрос за преходните периоди. През пролетта или есента, когато парното вече е спряно, а навън все още е студено алтернативния вариант е именно използването на климатик за отопление. Особено ако вземем под внимание растящите цени на горивата, използването на електрически уреди, а именно климатик е най-подходящо за тези, които търсят комбинацията между комфорт и ниска себестойност на използваната енергия. Ефективността на работата на климатика силно се влияе от външната температура, като със застудяването съответно намалява. Подобен проблем се избягва, когато при проектирането се предвижда необходимия запас от отоплителна мощност. Съществува мнение, че климатиците не работят при външна температура -20 градуса. Разсейвайки тези съмнения смело можем да кажем, че климатикът е способен да работи и при такива ниски температури, но няма да има достатъчно мощност, която да използвате за отопление. Необходимо е да се знае, че при по-ниски отрицателни температури е разумно да се използват конвенционални отоплителни уреди.

 
По принцип отоплението с климатици при екстремно ниски температури е трудно, особено когато той непрекъснато се изключва и температурата в помещението падне. В такива случаи добра практика е той да се оставя за да поддържа един два градуса под температурата, която по принцип желаете, след което температурата се повишава до желаните от вас стойности. При отопление с климатици, необходимо е да знаете, че инверторните климатици са значително по-добри в своята работа от обикновения термопомпен. Иверторните климатици, предлагат по прецизна технология и начин на работа. Контрола се осъществява от вградения микропроцесорен блок, чиято работа е да следи дали машината работи в оптимален режим. Но за постигане на ефективно отопление, преди всичко е необходима добра топлоизолация на жилището с оглед намаляване на топлинните загуби от отдадена навън топлина. Неоспоримо правило е, че колкото по-високи температури се поддържат у дома в зимните месеци, толкова повече са и разходите за отопление. Но разбира се, всеки източник на топлина изисква своите грижи, така и климатикът. Това е техника, която изисква правилно и редовно техническо обслужване, а също така и периодично почистване на детайлите, които се замърсяват най-често.
 
Най-голямото предимство при използването на климатични инсталации през зимата е, че съществено се намалява разхода на ток. А за една страна това означава, по-малко работещи електроцентрали и съответно по-малко изхвърлени газове в атмосферата.
Това е една от благоприятните ситуации, когато обществените интереси съвпадат с личните, а по-точно един от редките случаи, когато модерните технологии не само се грижат за живота, но и за средствата на клиента.