Климатици и соларни системи за вашия комфорт
 • Телефон: +359 888097704, +359 2975 03 10,+359 2975 03 11
  Адрес: бул. "Проф. Цветан Лазаров" № 50, офис №2-3
  Град: София
  Skype: kibklimaltd

Геотермални системи

Защо да плащате за енергия? Използвайте я безплатно от природата.

 

HAUTEC

 Hautec Връщаща (тръбна) отоплителна помпа HWBW-K (S)

Отоплителните системи HAUTEC са не само идеалния пример за природозащитни възобновими системи. Те изплозват неизчерпаеми слънчева и природна енергии по изключтително икономичен начин, намалявайки разходите и загубите на енергия. Природата доставя около 80% от необходимата енергия. Тази енергия е съпроводена от „само” 20% двигателна енергия.

HAUTEC отоплителните системи достигат до температури от 70° C. Налична е защитата Legionella и няма необходимост от допълнително електрическо отопление. Могат да бъдат доставени два типа Hautec отоплителни системи:

 • Отделителен или изсмукващ въздушен тип:
  Помпата възух-вода използва топлината от стая(например неотопляемо мазе) или от топлинно възобновима изсмукваща система като топлинен източник.
 • Отделителен връщащ воден тип:
  Източникът на енергия тук е връщащата тръбна система. Той използва презатоплената връщаща вода на подово, стенно или таванно отопление като отоплителен източник през зимата.

И двете системи използват огромно количество енергии, съдържащи се в земната и слънчевата енергия, което гарантира спазване на природозащитните норми и високоикономично снабдяване с топла вода. Лесната инсталация и изпипаните технически компоненти, както и възможността на Hautec резервоарите за избор и улеснено поставяне на термично покритие, са само малка част от предимсвата на Отоплителните Системи Hautec.

Hautec Връщаща (тръбна) отоплителна помпа HWBW-K (S)


Топла вода с отоплителната помпа

HWBW-K или -S могат да бъдат използвани, ако отоплението на сградата се генерира от помпа в комбинация с подово или панелно отопление. Отоплителната помпа покрива цялата необходимост от топла вода през лятото и зимата. През отоплителния сезон топлината неоходима за отоплителната помпа се доставя от помпата за отоплителни нужди. Помпата за топла вода работи особено ефективно и икономично поради сравнително високата връщаща вода (около 30°c). През лятото, слънчевите отоплителни загуби от спалните се използват като топлинен източник за помпата. За да се постигне този резултат са необходими поне 80 кв.м. отоплително пространсво през лятото за циркулация на водата. При повишено количество неоходима топла вода, е необходимо по-голямо отоплително пространство. В този случай няма да почувствате хладина от повърхността.

Геотермални системи

Предимства:

 • малка и компактна помпа
 • генериране на топла вода до 70 ° C без допълнително електрическо отопление
 • висока ефективност и икономичност поради висока начална темепература

Отоплителните помпи са перфектното решение за почтни всички нужди. Hautec HWBL 200 или 300 използва въздуха от стаята (например килер), където помпата е инсталирана като енергиен източник. Помещението бива леко охладено, което е подходящо ако използвате помещението като килер. Апаратът е стабилно свързан към цистерна с топла вода. 300-а литровия покрива нуждите за 6 членно семейство. Единствената разлика между Hautec HWBL 200 и 300 е топлинния източник. Тук използваме изхвърления въздух от централната отоплителна инсталация.

Термопомпата генерира и топла вода

Hautec е единствената термопомпа, предлагаща това специално свойство: термопомпа, извличаща енергия от връщащите тръби на подовото отопление. Това и дава възможността да затопли водата в резервоара до 60°c. Енергията от подовото отопление, като топлинен източник е на разположение през цялата година.

През отоплителния сезон, връщащата тръба е с температура 30°c, а за сравнение 20°c през останалата част от годината. Повишена с 20°c първоначална температура гарантира висок коефициент на ефективност. Този тип термопомпа може да бъде свързана с друга отоплителна система през подовото отопление!

Други възможности за производство на битова топла вода:

 • От термопомпата за отоплителни нужди
 • От изхвърления въздух за вентилацията на сградата – термопомпа с въздушно охлаждане

Hautec отопление – и БГВ помпи

Предимства:

 • Ниски енергийни разходи
 • Спестявате до 80% в сравнение с газ или петрол
 • Изключително ниско ниво на шум
 • Малки и компактни термопомпи (могат да бъдат поместени в килерче)
 • Генериране на топла вода над 60°c без необходимост от допълнително електрическо загряване
 • Отопление през зимата, активно охлаждане през лятото

Спестявате:

 • Цена за газифициране
 • Помещение за съхранение на резервоар и необходимото за него гориво
 • Годишна поддръжка за газови и подобни системи
 • Цената за комин
 • Годишна цена за почистване на комина
 • Неприятни миризми от гориво
 • Неприятни миризми от изгорели димни газове
 • Месечен разход на гориво
 • и много други. Основно – запазвате природата чиста!

Енергийни разходи

Термопомпа Hautec Carno

Ето как изглежда и термопомпата отвътре. Поради нейната компактност тя изисква много малко място; изключително безшумна; спокоен режим на работа; без вибрация;

В зависимост от вашите топлинни изисквания, тази термопомпа може да бъде използвана както за отопление и вентилация на еднофамилни къщи, така и на многофамилни къщи. Благодарение на възможността за контрол на термопомпата, тя може да бъде настроена за всяко желание, създавайки неповторим топлинен комфорт.

Как работи термопомпата?

Широко погледнато, функцията на термопомпата може да бъде сравнена с тази на хладилник. Сменяйки налягането на охладителния цикъл, физическото състояние на охладителя се променя от течност в пари и обратно. Генерираната топлина при този процес се насочва за отопление, а не се губи във вид на изпуснат продукт в заобикалящия въздух (както при хладилника). Топлината, усвоена при този процес е 100% достатъчна за отопление на Вашата сграда и няма необходимост от допълнителни източници! Със същата термопомпа може да се затопля и битовата вода. Термопомпите Hautec работят изключително ефективно в комбинация с подово или стенно отопление, поради тяхната възможност за работа при много ниска работна температура.

Групата Hautec

Групата Hautec е открита през 1987 като семеен бизнес. Днес Hautec специализира в развитието, разпространението, монтажа и поддръжката на отоплителни системи във и извън Германия. Дирекцията се намира в Bedburg-Hau, Германия. Hautec има офиси в Нидерландия и Австрия и верига дистрибутори в други Европейски страни. Удовлетворени клиенти из цяла Европа се осланят на Hautec технологията. Развитието на отоплителните системи е процес, изискващ постоянно оптимизиране и функционално усъвършенствуване. Hautec работи за доброто на клиента и природата едновременно!

Естествена Слънчева Енергия – Първоизточника на Отопление в Природата

Слънчевата енергия се намира в неизчерпаеми количества в нашта природа – във въздуха, водата и земята. Термопомпите Hautec правят тази енергия възможна и достъпна за вас. Можете да я използвате за домашно отопление и снабдяване с топла вода. Тази термопомпа може да достави до 80% от енергията, необходима за отоплителни нужди и топла вода, безплатно!

Необходими са по-малко от 20 % циркулационна енергия във вид на електричество за поддържане на системата, без необходимост от допълнителни отоплителни инсталации. Необходима ви е само една термопомпа.


Изразходена енергия за домашни потреби, със и без термопомпа Hautec.

Диаграмите показват колко енергия се използва за различни процеси. Отоплителната част е намалена значително чрез забележимо по-ниското излъчване на топлина от външната повърхност на къщата. Инсталирайки термопомпата, можете още повече да намалите оставащите енергийни изисквания, CO2 емисиите, парниковият ефект, оставяйки енергийния източник на разположение за идните поколения. В сравнение с традиционните отоплителни методи разходите са драстично занижени. Тези термопомпи не само не замърсяват околната среда, но ви спестяват пари. Може да използвате вече съществуващи енергийни източници, които са постоянно възобновяеми чрез слънцето.

Бъдещето е в употребата на възобновяеми енергии.

Слънцето възпроизвежда 17000 пъти повече енергия отколото е необходима на цялото човечество, година след година.

Температурата в земята остава сравнително постоянна през цялата година. Термопомпите Hautec повишават тези температури до използваеми стойности. Има три различни начина за използването на геотермалната топлина:

 • По време на строежа на Вашата къща в двора може да се монтира хоризонтален земен колектор. Той усвоява геотермалната енергия посредством разтвор на гликол в колекторната тръба и я пренася до термопомпата. Термопомпата превръща енергията от земята в отоплителна енергия. Охладеният разтворн а гликол се връща обратно в затворения колектор под земята и процеса се повтаря.
 • Ако по време на строежа на къщата не е заложен земен колектор, енергийна ограда може да се окаже разходоспестяваща алтернатива, която работи подобно на слънчевия колектор - усвоява слънчева радиация.
 • Геотермалната сонда работи като хоризонталния колектор. Тя е инсталирана на дълбочина между 30 и 100м в земята. Геотермалната сонда използва много малко място и може да бъде използвана като колекторна система за модернизиране на съществуващата отоплителна система с термопомпи.

Отопление с геотермална топлина

Термопомпата възпроизвежда достатъчно енергия за отопление и битова топла вода дори при минусови температури. Не е необходим централен котел. Големината на колектора зависи от вашите енергийни изисквания за отопление на къщата. Заобикалящата колектора земя се охлажда по време на отоплителния сезон. При повишаване на температурите през пролетта, слънцето и дъжда затоплят отново земята и цикъла се повтаря.

Отоплителна система – подземни води

Друг начин за използване на геотермалната топлина е усвояване на енергия от подземната вода. Необходими са два кладенеца. Термопомпите усвояват топлината от единия кладенец, след което водата се насочва към втория кладенец. Hautec предлага изпарителот неръждаема стомана, ако използвате подземна вода. Инсталирана на подходящо място във Вашата градина или къща, тази термопомпа доставя по-голямата част от енергията за отопление. В много студени дни може да се включи електрически или друг вид котел. Термопомпата с въздушно охлаждане може да служи за отоплението и на Вашия басейн.

Термопомпа с въздушно охлаждане

Инсталирана на подходящо място във Вашатаградина или къща, тази термопомпа доставя по-голямата част от енергията за отопление. В много студени дни може да се включи електрически или друг вид котел. Термопомпата с въздушно охлаждане може да служи за отоплението и на Вашия басейн.

Отопление с отходен въздух – Идеалното решение за ниско енергийни къщи

Възвръщането на топлината Ви спестява пари. Така нареченият моно-блок се състои от две термопомпи. Едната термопомпа извлича енергия от изхвърления въздух от помещението и я превръща в енергия за отопление и БГВ през цялата година. Втората термопомпа се включва при външни температури 5 – 9°c – в зависимост от големината на къщата и качеството на изолацията.

Активна лятна климатизация – с термопомпа

Темрмопомпата работи приблизително като хладилник. Главната и цел е отопление, но посредством специална техника, нейната функция може да е и охладителна. Ползвайки съществуващата отоплителна система, термопомпата може да намали температурата в стаитес 5 – 10 градуса през лятото. Тази охлаждаща система работи безотказно дори при продължителни жеги със завидна ефективност и производителност.